לייפאיה

לייפאיה (Liepaja) היא העיר השלישית בגודלה בלטביה עם 90,000 תושבים. העיר שנחשבת לשנייה בחשיבותה לאחר ריגה הבירה ממוקמת על חוף הים הבלטי של לטביה. לייפאיה היתה בזמן מלחמת העולם הרשונה עיר הבירה של לטביה ויש לה עבר יהודי מרתק. עבור תיירים הביקור בלייפאיה מתרכז בשני מוקדים עיקריים: 1. מרכז העיר, ו 2. קרוסטה (Karosta) החלק הצפוני של העיר, אשר היה  בסיס סודי של הצבא הסובייטי. לשני האזורים יש חופי ים יפים במיוחד עם חול לבן ורך. אזור קרוסטה הוא למעשה היה בעברו עיר אחרת, עם היסטורה שונה משאר אזורי העיר לייפאיה. בלייפאיה אין מרכז עיר ישן כמו בערים הרבה ערים אירופאיות אחרות. כל מרכז העיר מלא בבניינים ישנים, יפים, עשויים עץ. גם הרחובות עצמם בנויים בצורה לא סדורה ונותנים תחושה של מקום היסטורי. למרכז העיר נושק פארק (Jurmalas) עם חוף ים יפה בעל חוף לבן בוהק.

כיצד להגיע?

לייפאיה ממוקמת 220 ק"מ ממערבית לריגה, 100 ק"מ צפונית לקלייפדה (Klaipeda)  עיר הנמל היחידה של ליטא הנמצאת לחוף הים הבלטי. אפשר להגיע ללייפאיה ברכבת, במטוס, או באוטובוס מריגה. או באוטובוס מקלייפדה. מי ששוכר רכב יכול להגיע בנסיעה מריגה יותר מתחבורה ציבורית. בדרך כלל אוטובוס מריגה ללייפאיה לוקח 3 וחצי שעות.

לייפאיה (Liepaja): היסטוריה, תרבות והקהילה היהודית

מיקום גיאוגרפי והיסטוריה כללית

לייפאיה נמצאת בדרום-מערב לטביה, על חוף הים הבלטי. העיר שוכנת במרחק של כ-200 קילומטרים מערבית לעיר ריגה, והיא העיר השלישית בגודלה בלטביה אחרי ריגה ודיגה. לייפאיה הייתה חלק מהאימפריה הרוסית, מאוחר יותר הייתה תחת שלטון גרמני, ולבסוף, אחרי מלחמת העולם הראשונה, הפכה לחלק מלטביה הפוליטית.

העיר נחשבת לאחת הערים החשובות מבחינה כלכלית ותרבותית בלטביה, במיוחד בזכות הימייה שלה. בייחוד במאה ה-19, כשפיתוח נמל לייפאיה הפך אותה למוקד מסחר חשוב, ונהנתה מהשפעות תרבותיות מהמזרח והמערב כאחד.

הקהילה היהודית בלייפאיה

הקהילה היהודית בלייפאיה הייתה אחת מהקהילות הגדולות והמשפיעות ביותר בלטביה ובאזור הים הבלטי, והיו לה תפקידים מרכזיים בפיתוח העיר במהלך המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20. כמו ברוב הערים היהודיות באירופה במאות ה-18 וה-19, היהודים בלייפאיה עסקו במסחר, מלאכה, וייצור, ושיחקו תפקיד חשוב בחיי העיר.

התקופה הרוסית

בתקופת שלטון האימפריה הרוסית (מאמצע המאה ה-19), היהודים החלו להתרכז בעיר בעקבות תקנות האימפריה הרוסית שהתירו להם להתיישב בכמה אזורים שונים, כולל אזור הים הבלטי. קהילת יהודי לייפאיה גדלה והתפתחה עם השנים, והייתה חלק מקהילת יהודי וידזמה, שהייתה אחת משש הקהילות הגדולות בלטביה. ב-1867, היהודים של לייפאיה התאגדו והקימו מוסדות דתיים, חינוכיים ותרבותיים, כולל בתי ספר יהודיים וארגונים צדקה.

המאה ה-20 ותחילת השואה

במהלך המאה ה-20, הקהילה היהודית בלייפאיה המשיכה להתפתח, ובסוף מלחמת העולם הראשונה, כאשר לטביה קיבלה את עצמאותה, היו בעיר יותר מ-4,000 יהודים. הקהילה היהודית בלייפאיה ידועה בהשפעתה בתחום החינוך והתרבות. בעיר פעלו מוסדות חינוך יהודיים ברמות שונות, כולל בתי ספר תיכוניים ומוסדות ללימודים תורניים. רבים מבני הקהילה עסקו במסחר ובמקצועות חופשיים.

עם תחילת מלחמת העולם השנייה והכיבוש הגרמני של לטביה, החלה תקופה קשה ומדממת עבור יהודי העיר. עם הגעת הנאצים לאזור, רוב יהודי לייפאיה נרצחו בשואה, בתנאים אכזריים במיוחד. ב-1941, אחרי כיבוש העיר, הוקם גטו ליהודים, והם נשלחו למחנות ריכוז והשמדה. יהודים רבים נורו למוות או הוצאו להורג בקבוצות, וחלקם נשלחו למחנות עבודה והושמדו בהם. למעשה, רוב הקהילה היהודית בלייפאיה הושמדה במהלך השואה.

אחרי השואה

לאחר מלחמת העולם השנייה, קהילת יהודי לייפאיה כמעט ונכחדה. אחרי השואה, במהלך תקופת השלטון הסובייטי, לא הייתה אפשרות להקים מחדש את הקהילה היהודית באופן מלא. יחד עם זאת, היו מספר יהודים שנותרו בעיר וניסו לשמר את המסורת היהודית על אף התנאים הקשים. בשנות ה-90, אחרי התמוטטות ברית המועצות, החלה העיר להשתקם, ונוסדו שוב מוסדות יהודיים, אך מספר היהודים בעיר נותר מצומצם.

ההיסטוריה היהודית של לייפאיה כיום

היום, קהילת יהודי לייפאיה היא קהילה קטנה, אך עיר זו שומרת על זכרון העבר היהודי שלה. מספר בתי כנסת וארגונים יהודיים פעילים בעיר, ובין השאר פועל כאן מרכז יהודי שמוקדש לזכר השואה ולשימור ההיסטוריה היהודית של העיר. במוזיאון השואה בלייפאיה ניתן ללמוד על קורותיהם של יהודי העיר לפני, במהלך ואחרי השואה.

אתרים יהודיים בלייפאיה

לייפאיה מתפארת בכמה אתרים יהודיים חשובים:

  • האנדרטה לזכר קורבנות השואה: נמצאת במרכז העיר ונבנתה לזכר היהודים שנרצחו על ידי הנאצים במהלך מלחמת העולם השנייה.
  • המצבה בבית הקברות היהודי: בית הקברות היהודי בלייפאיה הוא אחד המקומות שבהם שוכבים רבים מיהודי העיר שנרצחו בשואה.
  • המרכז היהודי בלייפאיה: המרכז היהודי מציע פעילויות תרבותיות וחינוכיות, כולל סיורים והדרכות בנוגע להיסטוריה היהודית של העיר.

ההיסטוריה היהודית של לייפאיה היא סיפור של חיים, תרבות, סבל ותחייה מחדש. הקהילה היהודית בעיר הייתה חלק חשוב ומרכזי בפיתוחה של העיר לאורך ההיסטוריה, ובמיוחד במהלך המאה ה-19 ותחילת המאה ה-20. תקופת השואה והשלטון הסובייטי פגעו קשות בקהילה, אך היום העיר שומרת על זכרה של קהילה יהודית שהיה לה תפקיד מרכזי בהיסטוריה המקומית והאירופית.